Skip to content

Tijd voor kersen uit de Betuwe!

Terug naar overzicht

Tijd voor kersen uit de Betuwe!

Het Nederlandse kersenseizoen is al even bezig. Voor ons dus tijd om wat dieper op deze bijzondere vrucht in te gaan en te ontdekken wat je allemaal met kersen kunt doen en hoe gezond dit steenfruit nu precies is!

 Waar komen onze kersen eigenlijk vandaan?
Tegenwoordig komen kersen vooral uit Griekenland, Italië, Frankrijk en België. Nederlandse kersen worden steeds schaarser omdat het een erg intensieve teelt is. Geniet daarom extra veel van het Nederlandse kersenseizoen van juni tot en met augustus. Bij aankoop horen kersen er fris en gaaf uit te zien met de stelen nog aan de vrucht. Ze moeten eetrijp zijn. Kersen zijn nog kwetsbaarder dan andere steenvruchten zoals pruimen. Koop dus glanzende vruchten zonder beschadigingen. Indien je deze vruchten wilt wassen kun je dit ook het beste doen met de steel er nog aan.

Wat is steenfruit nou precies?
Kersen behoren tot steenfruit. Dit fruit bestaat over het algemeen uit een schil, vruchtvlees en een harde pit. Nederlandse kersen van hoogkwalitatieve rassen worden veelal in de Betuwe geteeld, dus wij kunnen hier volop genieten van kersen! Spring dus snel op de fiets en sla wat kersen in.

Goed voor de gezondheid?
Kersen zitten bomvol goede voedingstoffen, mineralen en vitamines. Het sap van de kers is ontstekingsremmend en verlicht ook spierpijn na het sporten. Een echte superfood dus. Grappig om te weten is dat de kers melatonine bevat, wat de nachtrust weer kan bevorderen. Bovendien zit een kers vol vezels, vitamine A, kalium en anti-oxidanten.

En natuurlijk zijn de tips en trucs niet compleet zonder een leuke tip van Marjolein: Heb je last van jicht? Doe dan eens een kersenkuur voor drie weken. Eet in deze periode iedere dag 250 gram kersen en je zal minder last van jicht hebben. Dit komt omdat kersen het urinezuur in je lichaam verlagen en ze hierdoor de jicht verminderen. Wel bevatten kersen natuurlijk ook glucose en fructose dus ga er niet meteen een pond van eten, we weten echt wel dat ze lekker zijn maar alles met mate!

Kersen eten, maar dan anders
Gedroogde kersen zijn heerlijk met cornflakes, havermout, couscous of rijst. Je kunt zelf kersen drogen door ze op bakpapier te leggen en 6 tot 12 uur in de oven te bakken op 140 graden. De kersen worden dan plakkerig en leerachtig. Doe ze vervolgens in een luchtdicht bakje.

Maak een tropische salsa, heerlijk bij kip of varkensvlees: meng 1 mango in blokjes met een half kopje zure kersen, 2 eetlepels gehakte munt, 2 theelepels balsamicoazijn, en een snufje paprikapoeder. Doe wat kersen in een salade met sla, stukjes gegrilde kalkoen en verkruimelde feta voor een verrassend bijgerecht. Kersen zijn natuurlijk ook heerlijk op zich of in de yoghurt (evt. verwarmen bij een bolletje ijs)

Bel nu
Gratis intake